Priprava datoteke za tisk

Veliko število datotek prejetih od naših naročnikov ni pripravljeno po grafičnih standardih za tisk. Največkrat so malenkosti, dosti krat pa so datoteke popolnoma neuporabne in lahko povzročijo škodo naročniku – kot tudi tiskarni, zaradi posledičnih napak, ki se odkrijejo šele v proizvodnem procesu.

Navodilo za pripravo datotek za tisk

1. Datoteko za tisk pripravljate v grafičnih programih kot so Adobe InDesign, Illustrator ali Corel Draw!

2. Datoteko za tisk vedno pripravite na točen format (1:1), izjema so npr. Jumbo plakati (1:10) in City light plakati (1:5).

3. Vaše datoteke za tisk naj vsebujejo samo slike z zadostno resolucijo (dpi-dots per inch):

tisk poslovnih tiskovin: minimalno od 250-300 dpi

tisk večjih formatov (XXL tisk): od 100 – 150 dpi

4. Vsi grafični elementi v datoteki za tisk (slike, barvne podlage, logotipi, pisave …) naj bodo v CMYK barvnem prostoru ali v PANTONE lestvici (offset tisk)

5. V primeru, ko tiskovina vsebuje večjo barvno površino v črni barvi, vam priporočamo, da črno barvo sestavite iz CMYK: C=40%, M=30%, Y=30%, K=100%. V tem primeru se boste izognili, da bi bila črna barva premalo intenzivna.

6. Kar pa ne velja za črna besedila oz. pisave, ki jih je potrebno kreirati samo iz črne barve (C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%), nikakor ne iz vseh štirih barv, saj lahko v tem primeru pri tisku pride do zamika barvne registracije. Upoštevajte še, da velikost pisave NE bo manjša od 6 pt.

7. Minimalna debelina vektorskih linij naj bo 0,25 pt oz. 0,1 mm.

8. Pri pripravi datoteke za tisk je potrebno upoštevati tudi maksimalna dovoljena barvna pokritost (nanos barve je seštevek vseh barvnih kanalov (C+M+Y+K)), ki se razlikuje glede na vrsto papirja. Za premazne papirje je 330% , medtem ko je pri nepremaznih papirjih nižja in znaša 280% . Minimalna pokritost posamezne barve naj ne bo manjša od 5%!

9. Kadar je tiskovina obrezana v živi rob je dodajte 3 mm dodatka za porezavo (Bleed). Vsi grafični elementi kot so pisave, logotipi in podobno naj bodo od roba porezave odmaknjeni vsaj 3 mm navznoter (Margins). Datoteka naj vsebuje tudi oznake za porezavo (Crop Marks).

10. Priporočamo, da PDF datoteko kreirate s standardom PDF/X3:2002.

11. Barvne prelive (Gradient), kjer barva prehaja od temnejše k svetlejši, izdelajtete v programu Adobe Photoshop (rasterizirana oblika) in se tako izognite neželjenim barvnim stopnicam.

12. Pri pripravi datotek za brošure in knjige s trdo vezavo vedno pripravite dve ločeni datoteki – eno za vložek in eno za platnico/naslovnico.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.