Kdaj uporabimo digitalni tisk

Digitalna kot offset tehnika sta izredno razširjeni, kdaj izbrati katero od tehnologij? Katere so prednosti in slabosti.

Marsikaj bo jasno že, če pojasnimo kaj je v resnici offset tisk. V laiku bolj prijaznem jeziku gre za konvencionalno, plosko tiskanje na klasičnem tiskarskem stroju z uporabo tiskarskih plošč.
Offset tisk je v svojem bistvu še vedno kralj vseh tiskarskih tehnik, saj omogoča relativno visoko hitrost tiskanja (do 15.000 tiskarskih pol/h), ključni prednosti pa sta izjemna kvaliteta tiska in sorazmerno ugodna cena pri višjih nakladah. Izpostaviti je potrebno še format tiskovne pole (1000 x 700 mm) in možnost tiska barv po Pantone lestvici.

Kot slabost lahko izpostavimo počasnejšo pripravo zaradi razvijanja tiskarskih plošč, katere pa predstavljajo relativno visok fiksni strošek. S tem je offset tisk najbolj primerna izbira takrat, ko imamo namen tiskati višje naklade tiskovin, saj z večjim številom izvodov, cena na posamezni izvod linearno pada in tako pri neki točki postane fiksni strošek izdelave plošč zanemarljiv.

Popolno nasprotje je digitalni tisk, pri katerem ni potrebna izdelava tiskarskih plošč. Če spet poenostavimo, je digitalni tisk tehnika, pri kateri stroje za tiskanje krmili računalnik. Poleg zanemarljive priprave na tisk velja kot prednost digitalnega tiska izpostaviti hitrost tiskanja v smislu realizacije večjega števila različnih naročil in kar je zelo pomembno, prilagodljivost digitalnega tiska, saj ponuja številne ustvarjalne možnosti za dosego boljših marketinških učinkov.
Digitalni tisk je prava izbira takrat, kadar želite tiskati manjše količine tiskovin, kadar želite tiskovino že naslednji dan, kadar tiskate personalizirane promocijske materiale …

Z obema tehnikama tiska je mogoč tisk različnih vrst tiskovin, kot so koledarji, pisalni bloki, dopisni listi, katalogi, brošure, vizitke, kuverte, zloženke. Pomembno pa je vedeti kdaj se pri kateri tiskovini odločiti za eno ali drugo tehniko tiskanja.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.